Amb l’objectiu de fomentar la bona separació dels residus, l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha dissenyat una nova campanya sota el lema ‘Reciclem bé. Separem bé.’, la qual posa èmfasi en millorar i reduir l’ús del contenidor gris i en un important missatge: reciclar no pot ser una opció.
Objectiu de la campanya ‘Reciclem bé. Separem bé’
Coincidint amb les festes nadalenques, època de l’any en què es genera més brossa, l’Agència de Residus de Catalunya ha llençat aquesta campanya en la qual es difon una imatge negativa del contenidor gris, el de la fracció resta o rebuig, per animar a utilitzar-lo només en casos concrets.
A causa que en aquest contenidor acaben anant a parar moltes deixalles que es poden reciclar, la campanya anima a llençar els residus al contenidor de la fracció corresponent.
Així doncs, la campanya ‘Reciclem bé. Separem bé.’, intenta conscienciar a la ciutadania, així com a les empreses i institucions, de la importància de separar correctament els residus, davant la urgència de l’emergència climàtica en la qual ens trobem.
Al dipositar un objecte o producte en el seu contenidor adequat, estem facilitant que comenci un nou cicle i, per tant, el seu aprofitament, per aquest motiu, la campanya remarca que aquest hàbit de reciclatge que només una part de la ciutadania ha adquirit, s’ha d’estendre per aconseguir un correcte reciclatge.
La campanya, per tant, se centra en aquelles persones que encara no reciclen i, per arribar a elles, transmet el missatge a través d’un to còmplice i directe. A continuació, mostrem un exemple d’aquest to que s’utilitza per mostrar complicitat i arribar al públic objectiu de la campanya:
«Oi que no llences les restes del menjar al contenidor verd? No, és clar. Perquè al verd no hi van, oi? Seria absurd. Doncs tant absurd com llençar-les al gris, estimat.»
Xifres de la recollida selectiva a Catalunya
Una de les finalitats de la campanya és complir amb les xifres establertes per la Unió Europea, les quals assenyalen que l’any 2020 els Estats membres han de complir amb un objectiu de reciclatge del 50%.
L’any passat a Catalunya es van recollir selectivament un total d’1,66 milions de tones, xifra que va augmentar respecte a l’any anterior. Actualment, doncs, el percentatge actual de recollida selectiva és d’un 42%.
Aquestes dades deixen entreveure la necessitat d’una millora en la separació eficient dels residus.
Altres campanyes de l’Agència de Residus de Catalunya
A part de la campanya ‘Reciclem bé. Separem bé.’, a finals del 2019, l’Agència de Residus de Catalunya també va posar en marxa una campanya per al foment de la recollida de residus d’aparells elèctrics i electrònics (RAEE), sota el lema ‘Canvia el xip. Recicla’ls.’
La finalitat és promoure la reparació i reutilització d’aquests aparells, amb la idea d’allargar la seva vida útil. Aquesta campanya s’estendrà al llarg del 2020 a través de diferents accions de difusió i sensibilització.