Què són els RAEE i per què és important el seu reciclatge?

No hi ha dubte que una de les peculiaritats més destacades del segle XXI és l’accelerat avanç de la tecnologia. Molts aparells elèctrics i electrònics evolucionen a una velocitat tan elevada que fan que els seus antecessors quedin obsolets abans que acabi la seva vida útil. Aquesta situació té unes conseqüències, per aquest motiu, és important conèixer què són els RAEE i per què és important el seu reciclatge.

Què són els RAEE?

Els RAEE són els residus d’aparells elèctrics i electrònics, els quals funcionen a través del corrent elèctric, les piles o bateries. A continuació us mostrem la classificació dels RAEE:

- Aparells d’intercanvi de temperatura: frigorífics, radiadors, aparells d’aire condicionat, etc.
- Aparells amb pantalles: televisors, monitors, portàtils, etc.
- Llums: llums LED, llums fluorescents, etc.
- Petits aparells (inferiors a 50 cm): raspalls de dents elèctrics, màquines d’afaitar, torradores, batedores, etc.
- Grans aparells (superiors a 50 cm): Rentadores, assecadores, rentavaixelles, forns elèctrics, etc.
- Aparells d’informàtica i telecomunicacions: telèfons mòbils, ordinadors, tauletes, calculadores, GPS, etc.
- Panells fotovoltaics.

Per què és important el reciclatge dels RAEE?

La generació de residus d’aparells elèctrics i electrònics ha arribat a convertir-se en un problema social i mediambiental. El problema dels RAEE és que són altament contaminants perquè estan compostos per diversos elements tòxics i substàncies com fòsfor, mercuri, plata, coure o níquel, entre altres. Per tant, tenen un elevat impacte en el medi ambient i també suposen un risc per a la salut pública.

La millor opció seria evitar que es converteixin en residus, intentant reparar o donant una altra vida a aquests aparells. No obstant això, quan no es poden aprofitar, és necessari el reciclatge dels RAEE per poder recuperar les matèries primeres i que aquestes tinguin un nou ús dins de la producció industrial.

Davant aquesta situació, els consumidors tenen un paper fonamental a l’hora de disminuir la quantitat de RAEE. Abans de llençar un aparell, és aconsellable reflexionar si es pot reutilitzar i, si no és possible, és important dipositar-lo en punts nets per garantir que serà tractat adequadament.

El consum i les accions de tots els consumidors tenen un elevat impacte en el model de producció dels aparells elèctrics i electrònics, per aquest motiu és important el reciclatge dels RAEE. Es tracta de trobar una solució correcta i que aquesta sigui sostenible i respectuosa amb el medi ambient.

info@fornoscontenidors.com

(+34) 977 489 760

TTV3454 Km 11,87 - Deltebre, Tarragona