En què consisteix l’economia circular?

L’actual sistema d’economia és conegut com a economia lineal i bàsicament consisteix en “comprar, utilitzar i rebutjar”. En aquest sistema, per tant, el cicle de vida dels productes és ràpid i molt breu. En contraposició, l’economia circular s’està convertint, cada cop més, en l’alternativa idònia per a l’optimització dels materials i els residus, allargant la seva vida útil. En aquesta entrada de blog, anem a endinsar-nos en aquest sistema descobrint en què consisteix l’economia circular i quins són els seus avantatges.

En què consisteix l’economia circular?

L’economia circular és un sistema que anteposa l’aprofitament dels recursos i la reducció de les matèries primeres. D’aquesta manera, aquest concepte, el qual s’inclou en el marc del desenvolupament sostenible, s’allunya del sistema d’”utilitzar i llençar” i aposta per un sistema respectuós amb el medi ambient.

Així doncs, l’economia circular consisteix en la reutilització, la reparació i el reciclatge, per tal que quan un producte arribi al final de la seva vida útil, es puguin mantenir els seus materials dins de l’economia tot el temps que sigui possible. Aquest sistema permet, per tant, estendre la vida útil dels productes, atorgar-los una segona vida i, al mateix temps, reduir la generació de residus.

Avantatges de l’economia circular

L’actual sistema d’economia lineal, a part de posar en perill les matèries primeres del dia a dia, té unes greus i transcendentals conseqüències per al medi ambient. Així doncs, i en contraposició d’aquest sistema actual, un dels principals avantatges de l’economia circular és reutilitzar els recursos dins del cicle de producció, evitant el procés d’extracció o de fabricació.

Amb aquesta reutilització, es disminuiria l’ús de les matèries primeres donant lloc a un segon avantatge: la reducció dels impactes mediambientals que es produeixen amb l’ús dels recursos. Per una altra part, un altre avantatge és la creació de noves oportunitats de creixement econòmic i l’impuls de la innovació.

Així doncs, hi ha diversos motius pels quals fer el pas cap a l’economia circular, com posar el fre a l’extracció i obtenció de matèries primeres, limitar el consum d’energia o el potencial per a innovar, el qual suposa una gran oportunitat per a les empreses.

La sostenibilitat i la preocupació pel futur està fent un gir al model econòmic i, encara que la implantació del canvi sigui de manera progressiva, és important tenir en compte el concepte de l’economia circular per la seva importància de cara al futur.

info@fornoscontenidors.com

(+34) 977 489 760

TTV3454 Km 11,87 - Deltebre, Tarragona