Com saber si la uralita té amiant

Durant diversos anys es va utilitzar l’amiant, fibra natural considerada com a tòxica, en grans quantitats com a materials de construcció per les seves propietats aïllants, mecàniques i de resistència, desconeixent la seva perillositat per a la salut. Per aquest motiu, la pregunta de molts propietaris d’habitatges o naus industrials és com saber si la uralita té amiant.

Per exemple, a Espanya, el període comprès entre els anys 1960 i 1984 va ser el de la màxima utilització de l’amiant per a molts diferents usos, i no va ser fins al 2002 quan es va prohibir la seva fabricació i comercialització. A mesura que el seu ús era cada cop més estès, es van anar coneixent els riscos que comportava i, a poc a poc, es va anar restringint la seva utilització. Fins aleshores les aplicacions d’aquest material ja havien sigut molt elevades i variades.

Ara l’important és conèixer quins materials contenen amiant perquè al moment de realitzar qualsevol feina de manteniment o retirada, es pugui efectuar amb la màxima seguretat i sense perill.

Els materials amb amiant tenen un cicle de vida d’entre 30 i 50 anys, per aquest motiu, encara hi ha uralites i altres materials compostos d’aquesta fibra tòxica. Per saber si la uralita té amiant així com qualsevol altra estructura o material (canonades, teules, dipòsits d’aigua, etc.), el primer pas és conèixer la data de construcció perquè fins al 2002 és molt probable que s’hagi utilitzat amiant.

També és important conèixer si l’edifici, la casa o la nau ha sofrit algun tipus de manteniment al llarg dels anys, per saber si s’han substituït les estructures o com s’han conservat. Es pot verificar si la uralita conté alguna inscripció, ja que les que no contenen amiant es poden distingir per la inscripció NT (Nova Tecnologia).

Si l’indici és que la uralita conté amiant, en cap cas s’ha de manipular, ja que es requereix la presència i l’opinió de tècnics especialitzats. Aquests, efectuaran l’anàlisi d’una mostra amb eines especialitzades.

Només una empresa especialitzada i inscrita al RERA (Registre d’Empreses per a la Retirada d’Amiant) pot realitzar la gestió d’uralita amb contingut d’aquest mineral. És necessari l’elaboració d’un pla de treball per impedir la dispersió de les fibres de l’amiant. Els tècnics han de realitzar l’extracció de l’estructura seguint els sistemes de seguretat i els materials s’han de transportar respectant les mesures reglamentàries.

Consulta’ns sense compromís davant qualsevol dubte relacionat amb l’amiant. A Fornós Contenidors som especialistes en la retirada d’uralita.

info@fornoscontenidors.com

(+34) 977 489 760

TTV3454 Km 11,87 - Deltebre, Tarragona