Les comunitats autònomes i les entitats locals de tota Espanya hauran d’implantar la recollida de residus orgànics a través del contenidor marró abans del gener del 2024, ja que és una exigència “ineludible i inevitable” de la Unió Europea. Així ho va assegurar la responsable del Ministeri de Transició Ecològica, Margarita ruiz Saiz-Aja, la setmana passada, durant els “Cursos de Verano de la Universidad de Cantabria”.
Durant la seva ponència va destacar que Catalunya, Navarra i el País Basc han sigut els primers a implantar aquest tipus de contenidor. També va avançar que la primera mesura del Ministeri de Transició Ecològica serà la revisió de la Llei de Residus per imposar l’obligatorietat. Així mateix es fixarà un full de ruta per a les diferents comunitats autònomes i entitats locals.
Els residus orgànics o biorresidus domèstics són els residus biodegradables d’origen vegetal o animal. D’aquesta manera, es tracta de matèria que ja no té cap funció per a les persones però que per les seves característiques poden tenir una funció reutilitzable.
Alguns exemples de residus orgànics són les restes de fruites i verdures, ossos i restes de carn, menjar en mal estat, closques d’ou, fulles, herbes, paper de cuina utilitzat, excrements d’animals domèstics, etc.
L’objectiu de la Unió Europea és reduir la producció de brossa en un 20% l’any 2020. Però com es pot generar menys biorresidus? Seguint una sèrie de pautes, es pot arribar a disminuir aquesta generació de residus en l’àmbit domèstic. A continuació fem menció d’algunes d’elles, les quals es poden aplicar durant el dia a dia:
- La primera d’elles és reduir el consum d’acord amb la necessitat, és a dir, es tracta de comprar allò que se sap amb certesa que es consumirà. Si es fa al contrari i es compra per impuls, fa que s’acabin llençant aliments i es generi una elevada quantitat de residus.
- Relacionat amb el fet de comprar, també és aconsellable optar per envasos grans en comptes d’un gran nombre d’envasos petits que continguin la mateixa quantitat del producte.
- Per a minimitzar la generació de residus orgànics també és interessant reciclar i donar una segona vida a alguns recipients o envasos. Per tant, abans de llençar-los, és convenient pensar si poden tenir un altre ús.
- Una política cada vegada més de moda és la de consumir aliments de km 0 o productes de proximitat. A diferència dels productes que viatgen milers de quilòmetres, els de producció local generen una menor producció de residus orgànics, ja que el transport fins al consumidor és mínim.
Més o menys el 40% dels residus generats diàriament a les llars són residus orgànics o biorresidus. Per aquest motiu és important conscienciar-se sobre la necessitat de separar correctament els residus orgànics i avançar cap a una economia circular.